четвер, 6 лютого 2014 р.

Томас Юнг (англ. Thomas Young13 червня 1773 - 10 травня 1829 ) - англійський фізик, медик і мовознавець.
Відомий своїми дослідженнями в області механіки суцільних середовищ, оптики. Пояснив акомодацію ока, першим описав астигматизм, заклав основи теорії капілярних явищ.
Певний час публікував свої наукові роботи анонімно, щоб не зашкодити своїй медичні практиці.

Жан Фернель (1497, за іншими джерелами, 1485 - 1558) - французький лікар, математик, астроном. Доктор медицини (1530), професор (1534).
Фернеля вважала найкращим лікарем свого часу у Франції та одним із найкращих в Європі. Він був професором Паризького університету, лейб-медиком короля Генріха II. Йому належать твори з математики, астрономії і космології (у цей період одні і ті ж особи, як-правило, поєднували посади придворних астрологів і лікарів). Фернель був першою людиною Нового часу, що здійснила вимірювання градуса меридіана (1528; виміряв дугу від Парижу до Амьена).
З погляду гуманістичної культури він виступав за розвиток методів пізнання природи. Так у своєму творі «Діалог» (датується приблизно 1530) він писав:
«Але що було б, якби наші попередники і їх прародителі просто слідували тими ж шляхами, які були прокладені задовго до них »
.
Фернель критично розглядав гуморальну патологію Галена, вважав, що згідно з теорією солідарної патології, діяльність органів залежить від їхньої морфологічної будови.
Його вкладом в медицину були описи аневризм артерій і симптомів жовчно-кам'яної хвороби (1554), введення термінів «фізіологія» і «патологія».
Ісаа́к Н'ю́то́н (англ. Sir Isaac Newton (сер Айзек Ньютон), * 4 січня 1643Вулсторп —  31 березня 1727) — англійський учений, який заклав основи сучасногоприродознавства, творець класичної фізики та один із засновників числення нескінченно малих.
У книзі «Математичні начала натуральної філософії» Ньютон сформулював закони руху, відомі як закони Ньютона й закон всесвітнього тяжіння, які стали основою наукового світогляду впродовж трьох наступних століть і мали великий вплив не тільки на фізику, а й на філософію. Використовуючи свою теорію Ньютон зумів пояснити закони Кеплера, що описують рух планет навколо Сонця, чим заперечив останні сумніви щодо геліоцентричної системи світобудови.
Ньютон побудував перший телескоп-рефрактор і розвинув теорію кольору на основі спостережень розщеплення білого світла в спектр в оптичній призмі. Він сформулював емпіричний закон теплообміну й побудував теорію швидкості звуку. У математиці Ньютон паралельно з Готфрідом Лейбніцом розвинув числення нескінченно малих, працював з рядами, узагальнив біном Ньютона та запропоновував метод Ньютона розв'язування нелінійних рівнянь.
Ньютон був ревним християнином, хоча мав деякі неортодоксальні погляди щодо природи Трійці. Чимало часу Ньютон присвятив алхімії та біблійній хронології, хоча більшість його робіт у цих галузях залишилися неопублікованими за життя.
Ньютон закінчив Кембриджський університет і був у ньому професором математики. Він був президентом Королівського наукового товариства і членом парламенту. Він служив уряду Англії як доглядач, а з 1699 року директор Королівського монетного двору.

Йозеф фон Фраунгофер (нім. Joseph von Fraunhofer6 березня 1787Штраубінг — 7 червня 1826Мюнхен) — німецький фізик і оптик.
Народився 11 дитиною у родині скляра, працював у майстерні батька. Після його смерті (1798) в дванадцять років почав навчатися професії оптика, потім працювати в дзеркальній і скляній майстерні в Мюнхені. Після закінчення навчання він придбав машину для шліфування оптичного скла, але змушений проте був заробляти собі кошти гравіюванням візитних карток. Він звернув на себе особливу увагу баварського короля Максиміліана-Йосифа, який допоміг Фраунгоферу отримати подальшу математичну освіту. З 1806 асистент математичного та оптичного інституту (містився в Мюнхені, потім вБенедіктбоєрні), де виготовлялися лінзи і оптична апаратура.

Джон Вільям Стретт, третій барон Релей (лорд Релей) (англ. John Strutt, 3rd Baron Rayleigh) (* 12 листопада 1842Ессекс — † 30 червня 1919, Ессекс) — англійський фізик, один з основоположників теорії коливань, до одержання 1873 р. титулу після смерті батька йменувався як Джон Вільям Стретт.
Народився 12 листопада 1842 р. в Ессексі. Закінчивши 1865 р. Кембриджський університет, він працює тут професором, директором Кавендіської лабораторії (1879—1884). Професор Королівського інституту в Лондоні впродовж 1887—1905 років від 1908 року стає президентом Кембриджського університету.




Немає коментарів:

Дописати коментар